Vrijgevestigd Collectief Leeuwarden

Orthopedie

Algemeen

Binnen de maatschap orthopedie werken 6 orthopedisch chirurgen. Wij zijn werkzaam in het MCL Leeuwarden en Harlingen, in De Sionsberg in Dokkum en Sportstad in Heerenveen. Wij behandelen poliklinisch patiënten met alle orthopedische afwijkingen. Operatieve behandelingen van nagenoeg alle orthopedische afwijkingen vinden  plaats in het MCL, de arthroscopische behandeling van de knie vindt deels plaats in Sportstad Heerenveen. Veel voorkomende ingrepen zijn het plaatsen van heup-, knie- en schouderprotheses, revisies van protheses, fractuurchirurgie, voetoperaties, en overige gewrichtsoperaties. Binnen onze maatschap zijn een aantal aandachtsgebieden per specialist en vervullen wij een regiofunctie voor revisiechirurgie van heup- en knieprotheses bij infecties. Daarnaast is er specifieke expertise voor de scopische chirurgie, reumachirurgie en traumatologie. Dit laatste wordt in samenwerking met de trauma-chirurgen in het MCL uitgevoerd. Voor zeldzamere operaties als kinderorthopedie, rugchirurgie en oncologie verwijzen wij patiënten naar samenwerkende gespecialiseerde centra.

Opleiding

In het MCL worden arts-assistenten opgeleid tot orthopedisch chirurg. Deze opleiding is onderdeel van de regionale opleiding van Noord Nederland. Daarnaast werken er een tweetal arts-assistenten die nog niet in opleiding zijn. Deze zijn werkzaam op de polikliniek en op de verpleegafdeling als zaalarts. Tot slot worden ook co-assistenten (artsen in opleiding) opgeleid.

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt door de maatschap wetenschappelijk onderzoek gedaan, met name middels studies die gericht zijn op het evalueren en verbeteren van orthopedische behandelingen. Hierbij wordt veelal samengewerkt met de andere noordelijke ziekenhuizen, en tevens op nationaal niveau. Voor het uitvoeren van deze studies is er een onderzoek medewerker werkzaam.


Orthopedie